A BME Fizikai Intézet és Nukleáris Technikai Intézet laboratóriumai

A BME Fizikusképzés Információs Portál wikiből

A BME Fizikai Intézet és Nukleáris Technikai Intézet oktató és kutató laboratóriumaiban számos érdekes mérési feladatta, műszerrel, kutatási témával találkozhatsz. A laborok látogatására az egyetemi és kari nyílt nap keretében, illetve korlátozott mértékben középiskolás csoportok egyedi bejelentkezése alapján van lehetőség.

Ízelítő a laboratóriumokról:

Hallgatói laboratóriumok

Hallgatoi laboratorium.jpg

A laboratóriumi képzés kiemelt jelentőségű a BME fizikus oktatásában. A laborgyakorlatok során a hallgatók alapvető fizikai mennyiségek mérésén túl számos komplex mérési feladattal, OKTV vagy nemzetközi fizikai diákolimpia versenyfeladattal, vagy akár Nobel díjjal jutalmazott kutatási területhez kapcsolódó mérési feladattal találkoznak a szupravezetéstől a holográfiáig. A laborlátogatás során ízelítőt adunk a hallgatói mérésekből: bemutatunk egy kísérletet mellyel a fény részecske és hullámtermészete egyaránt demonstrálható, megismerkedhetsz a folyadékkristály-kijelzők működési elvével, és megismerkedhetsz a hologram-készítés fortélyaival.

A hallgatói laboratóriumok honlapja a Fizipedia oktatási portálon

Mágneses és optikai spektroszkópia laboratóriumok

Festeklezer.jpg

Laboratóriumainkban mágneses anyagok, szén nanoszerkezetek és biológiai minták optikai, mágneses és elektromos vezetési tulajdonságainak kutatása folyik. Kísérleti eszközeink egy része - infravörös és Raman spektrométer, mágneses magrezonancia spektrométer - a kutatás élvonalán túl széles körben alkalmazott az orvosi diagnosztikában, gyógyszerkutatásban, anyagvizsgálati technológiákban. Az itt folyó kutatási témákba bekapcsolódva jó kísérletező alapokat szerezhetsz ahhoz, hogy akár kutatófizikusként, orvosi-fizikusként, akár a fenti területek bármelyikén fejlesztőként dolgozva megálld a helyed. A laborlátogatáson három kiemelt témával ismerkedhetsz meg, a malária magneto-optikai úton történő diagnózisával, a mágneses magrezonancia spektrométer szerteágazó alkalmazásaival, valamint a hangolható festéklézeres spektroszkópiával (az ábra a festéklézert mutatja működés közben).

A Magneto-optikai Spektroszkópia Csoport honlapja

Nanoelektronika laboratóriumok

Nanoelektronika laboratorium.jpg

Az elmúlt évtizedekben az elektronika óriási fejlődésének lehettünk tanúi, ami az áramköri elemek miniatürizálásának volt köszönhető. Napjainkra az eddig alkalmazott félvezető technológiák fizikai korlátait elértük, ezért új alternatívák kifejlesztésére van szükség. A Fizika Tanszék Nanoelektronika laboratóriumaiban olyan alapkutatási területekre koncentrálunk, amik célja, hogy koncepcionálisan új alapokra helyezzük elektronikai eszközeink működését. Ennek keretében egyedi molekulákból felépülő nanoszerkezeteket, a kvantumszámítógépek alapegységét képező nanoáramköröket, illetve az elektronok mágneses momentumát kihasználó spintronikai eszközöket vizsgálunk. Laboratóriumainkban egyedi kialakítású nanoméretű áramköröket tervezünk és gyártunk új félvezető nanoszerkezetekből illetve grafénből. A laboratórium specialitása, hogy az áramköröket ultra alacsony hőmérsékleten és nagy mágneses térben is tudjuk vizsgálni, ami érdekes kvantummechanikai jelenségek megfigyelését teszi lehetővé. A laborlátogatás során megismerkedhetsz Magyarország legalacsonyabb hőmérsékletét létrehozó hűtőrendszerével (0.01 K alatt), betekintést kapsz arról, hogy miképpen lehet létrehozni egyetlen atomsorból álló aranyláncot, hogyan tárolhat egyetlen elektron kvantum információt, illetve, hogy az ezüst felületén képződő patina miért adhatja a jövő memóriaelemeinek alapjait.

Oktatóreaktor

Reaktor.jpg

Ki gondolná, hogy Budapest szívében, a Duna partján egy atomreaktor üzemel? A BME oktatóreaktora 1971 óta üzemel és segíti a Műegyetem hallgatóinak képzését. A Természettudományi Kar nyílt napja során lehetőséget nyújtunk az oktatóreaktor közelebbi megismerésére. A reaktorlátogatáson résztvevők testközelből tapasztalhatják meg, hogy miként működik egy atomreaktor üzemeltetése, milyen kutatások kapcsolódnak hozzá. A látogatóknak lehetőségük nyílik megismerni a sugárvédelem alapjait, valamint a biztonságos és tiszta energiatermeléshez szükséges feltételeket.

Alkalmazott optika és anyagtudomány laboratóriumok

Labor.png

Hogyan működik a lézer? Mi van egy holografikus adattároló belsejében? Lehet-e a növényekkel fényjelek segítségével kommunikálni? Mire jók az ultrarövid lézer impulzusok? Ha ezek a kérdések érdekelnek, látogasd meg az Optika Laboratóriumot, ahol választ kaphatsz a fenti kérdésekre és számtalan érdekes kísérletet láthatsz az adattárolás, a háromdimenziós képmegjelenítés és a lézeres méréstechnika témakörében. Az Atomfizika Tanszéken fizikusok és mérnökök azon fáradoznak, hogy a modern fizika eredményeit alkalmazva új műszereket, és készülékeket hozzanak létre, amelyek az élet számos területén hasznosíthatók (pl. az informatikában, az orvostudományban, a mezőgazdaságban vagy akár a szórakoztató elektronikában). Az alkalmazott fizikus képzés keretében Te is olyan használható tudást szerezhetsz, amelyre az akadémiai és ipari kutatóintézetekben is nagy szükség van.

Orvosi fizika laboratóriumok

Orvosi fizika.png

Az orvosi fizika képzés 2010-ben indult be a Karon, jelenleg ez az országban elérhető egyetlen ilyen jellegű képzés. Az elmúlt évek során modern műszerekkel felszerelt orvosi fizika laboratóriumokban megtanulhatod, hogy:

  • Hogyan lehet videokártya segítségével izotópdiagnosztikai mérésekből a térbeli képet előállítani?
  • Hogyan kell egy MRI készülék mérési eljárásait bővíteni? Milyen minőségű képet fog ez adni?
  • Hogyan lehet a sugárterápiás besugárzási terveket összehasonlítani és ellenőrizni?
  • Hogyan lehet a legmodernebb detektorokat az orvosi berendezésekben felhasználni?
  • Hogyan lehet a sugárnyaláb által leadott dózist térbeli eloszlásként kimutatni?
Személyes eszközök
Névterek

Változók
Műveletek
Navigáció
Hírek és linkek
Szak- és kutatási irányok részletesen
Eszközök