Miért válaszd a BME fizikusképzését?

A BME Fizikusképzés Információs Portál wikiből

A fizikusokat sokan elvont tudósként képzelik el. Kevéssé ismert, hogy fizikusok eredményei mennyire behálózzák hétköznapjainkat. Csak néhány példa:

Tablagep.jpg
Egy okostelefon vagy egy táblagép nem jöhetett volna létre a kvantumfizika, szilárdtestfizika és anyagtudomány vívmányai nélkül. A GHz-es mobilkommunikációt lehetővé tevő speciális tranzisztorok, a CCD kamera, a félvezető lézer, az LCD kijelző vagy a merevlemez olvasófeje mind fizikai Nobel díjjal jutalmazott ötleteken alapulnak. Ráadásul ezek az ötletek nem is régiek: napjainkban egy kutatólaboratóriumi felfedezés akár néhány éven belül a hétköznapjaink nélkülözhetetlen részévé válhat.
Gábor Dénes Nobel-díjas találmányával, a hologrammal az élet számos területén találkozunk. A holográfiát adattárolásra is lehet használni, a kép egy, a BME Fizikai Intézetben fejlesztett, holografikus adattároló rendszert mutat. Fizikusok számos gyakorlatban hasznosuló optikai fejlesztésben vesznek részt a 3 dimenziós kijelzőktől a mikroszkópokon és más izgalmas optikai mérőberendezéseken át a modern fényforrásokig.
AlkFiz 01 v2.png
Reaktor.jpg
Nehéz lenne elképzelni az életünket elektromos áram nélkül. A villamosenergia-termelés jelentős részét atomerőművek adják, melyeknél talán nem kell hangsúlyozni a fizikusok szerepét Szilárd Leótól kezdve a Paksi Atomerőművet üzemeltető szakemberekig. De a nukleáris technikák nemcsak az energiatermelésben fontosak, szinte egész életünket átszövik, az orvosi alkalmazásoktól kezdve a mezőgazdasági, régészeti, ipari alkalmazásokon keresztül egészen a bűnüldözésig.
A modern egészségügy egyre több komplex fizikai jelenségen alapuló műszert használ. Egy MRI berendezésben -269 Celsius fok hőmérsékletű szupravezető tekercs terében mágneses rezonancia módszerekkel végeznek vizsgálatokat. Mind a szupravezetés mind a mágneses rezonancia módszerek Nobel díjas vívmányok, és a hasonló műszerek fejlesztésében számos fizikus vesz részt.
MRI.jpg

A fenti példák mind a BME fizikusképzéséhez kapcsolódnak: ha minket választasz, többek között részt vehetsz a jövő elektronikáját megalapozó szilárdtestfizikai kutatásokban, bekapcsolódhatsz alkalmazott optikai és anyagtudományi fejlesztésekbe, Magyaroszág egyetlen oktatóreaktorában tanulva nukleáris szakember válhat belőled, vagy modern orvosi műszereket fejleszthetsz.

A fizikusképzés komplex természettudományos ismeretekkel és kreatív problémamegoldó készséggel vértez fel. Egy fizikus a "hogyan" mellett mindig a "miértre" is koncentrál, így a fizikusi végzettség az élet bármely területén jól használható, ahol komplex rendszerek modellezésére, bonyolult problémák megoldására van szükség.

A BME fizikusképzése széles skálán nyújt lehetőséget a gyakorlatorientált kutatás-fejlesztéstől a nemzetközi színvonalú alapkutatásokig, így a képzés során eldöntheted, hogy absztrakt vagy a hétköznapi élethez szorosan kapcsolódó témák érdekelnek jobban, elméleti vagy kísérleti munkát végzel szívesebben. Képzésünk a teljes palettát lefedi a kvantumtérelméletektől a fényforrásfejlesztésig.

A tapasztalatok szerint a BME fizikusképzése kiváló és izgalmas elhelyezkedési lehetőségeket nyújt, a nálunk végzett hallgatók keresettek hazai és nemzetközi kutatóhelyeken, innovatív kutatás-fejlesztést végző vállalatoknál, vagy akár fizikától látszólag távolabb eső területeken a meteorológiától a pénzügyekig.

További általános információért a BME fizikusképzés szóróanyagait innen töltheted le.

Személyes eszközök
Névterek

Változók
Műveletek
Navigáció
Hírek és linkek
Szak- és kutatási irányok részletesen
Eszközök