Pénzügyek - mennyibe is kerül az egyetem?

A BME Fizikusképzés Információs Portál wikiből
Penzugyek.jpg

Szerencsére elmondható, hogy az egyetemen jóval több bevételi forrást talál a tanulmányait jól végző hallgató, mint kiadási kötelezettséget. Összefoglaljuk, mire számíthat a hozzánk beiratkozó hallgató anyagi tekintetben:

Kiadások

Füzetek, írószer, tankönyvek, jegyzetek

Sok jegyzet elérhető elektronikus formában is, így jegyzetekre nem feltétlenül szükséges pénzt költeni.

Kollégium, albérlet

A PPP-s konstrukcióban felújított kollégiumok (ilyen a Kármán Tódor Kollégium) bentlakási díja havi 11650Ft, a nem PPP-seké (ilyen a Baross Gábor kollégium) 9300 vagy 10000 Ft attól függően, hogy három-, vagy kétágyas szobában lakik az illető. A kollégiumi férőhelyekről részletek az Egyetemi élet menüpont Kollégiumok pontjában!

Mindennapi élet költségei

BKV diákbérlet (jelenleg 3850 Ft/hó), élelmiszerköltségek, stb. A Stoczek Menzán egy nagyméretű diákmenü ~690 Ft.

Albérlet

Költsége körülbelül 25 000 – 50 000 Ft/hó. Albérlet közvetítés BME-s hallgatóknak

Költségtérítés

Ez a pont csak azon hallgatókat érinti, akik önköltséges formában nyertek felvételt, vagy állami ösztöndíjas képzési formából kerülnek át önköltségesre. A hallgatóink döntő többsége azonban be tud kerülni állami ösztöndíjasként, tehát díjmentesen tanulhat.

Bevételek

Szociális ösztöndíj

Mértéke 9000 Ft-tól 35 000 Ft-ig terjed havonta, a hallgatóknak igazolniuk kell az elmúlt hat hónapbeli szociális helyzetüket a pályázáshoz. A pályázatok a BME Egységes Szociális Rendszerben kell leadni.

Alaptámogatás

Egyszeri, egy összegű támogatás, amelyet szociális alapon kaphatnak meg az első féléves hallgatók. Mértéke legutóbb 59 500 Ft volt alapképzésben tanuló hallgatóknak, 89 250 Ft a mesterképzéses hallgatóknak.

Egyéb szociális pályázatok

Például a Rendkívüli szociális ösztöndíj a hirtelen, nagymértékben megromlott szociális helyzet esetén. Mértéke egyszeri, maximum 60 000 Ft.

Utazási pályázat

A tanulmányi utak költségeinek megtérítésére igényelhető pályázat. Részletek az Egyetemi Hallgatói Képviselet honlapján

Tanulmányi ösztöndíj

Mértéke havonta körülbelül 6000 Ft és 32 000 Ft közötti. Szigorú szabályok határozzák meg a kiosztást, melynek elveiről a 2012. decemberi Pikkász egyik cikkében olvashatsz!

Köztársasági ösztöndíj

A legjobb hallgatóknak járó, országosan egységes ösztöndíj, melynek mértéke jelenleg 34 000 Ft/hó.

Kari pályázatok

Például a Kari BME ösztöndíj, amellyel a közösségi munkát díjazzuk, vagy a Kari Tudományos Ösztöndíj, mellyel a kiemelkedő kutatói munkát ismerjük el. Továbbá létezik Jegyzetírói pályázatunk, Kar Kiváló hallgatója díj, melyek szintén komoly pénzjutalommal járnak. Elismerjük továbbá a Wigner Jenő Szakkollégium tagjainak munkáját, a külön nekik szánt ösztöndíjunkkal.

Egyetemi pályázatok

A József Nádor ösztöndíj például azon hallgatók számára elérhető, akik adminisztratív okokból (amely a BSc/MSc rendszerből fakadnak) nem kaphatnak Köztársasági ösztöndíjat.

Országos pályázatok

Ilyen például az Erasmus, amivel Európán belül lehet áthallgatni egy szemesztert, vagy a Campus Hungary pályázat, mellyel a világon bárhova nyerhetnek a hallgatók finanszírozást a tanulmányi utakhoz a pár napos konferenciától a több féléves vendéghallgatói tanulmányaikhoz.

Hallgatói kutatások

A Tudományos Diákköri Konferencián jó eredményt elérő hallgatói kutatások a szakmai elismerés mellett pénzjutalommal is járnak. Bizonyos kutatási pályázatok is anyagi segítséget nyújtanak a kutatásban résztvevő hallgatóknak.

Demonstrátori munkalehetőségek

Magasabb évfolyamos hallgatóknak lehetőséget nyújtunk arra, hogy demonstrátorként bekapcsolódjanak az oktatói munkába, elsősorban bevezető tárgyak gyakorlatainak megtartásába. Egy heti két kontakt óras gyakorlat megtartásának díja ~50 000-80 000 Ft/szemeszter.

Csillagos ég…

Ugyanis a BME még ezeken felül is lehetőséget ad számos ösztöndíj elnyerésére, mint például a T.I.M.E. program, melynek segítségével Franciaországi vendéghallgatással 6 év alatt 3 diploma szerezhető. Továbbá mindig vannak új ösztöndíj lehetőségek, amelyekről folyamatos értesítést kapnak a hallgatók. Az országban csak a BME-n elérhető lehetőség még az ATHENS program, melynek keretein belül 14 európai műszaki egyetem hallgatói kapnak lehetőséget 9 napos kurzusok hallgatására. Az oktatás díjmentes, a szállásra a karunkon támogatás igényelhető, illetve a Campus Hungary ösztöndíj elnyerésével a teljes út költsége fedezhető.

Személyes eszközök
Névterek

Változók
Műveletek
Navigáció
Hírek és linkek
Szak- és kutatási irányok részletesen
Eszközök