Nukleáris technika szakirány

A BME Fizikusképzés Információs Portál wikiből

Mi jut eszedbe arról, hogy "Nukleáris technika"?

Atomerőmű vezénylőterme

Mi jut eszedbe, ha a Nukleáris Technika szavakat hallod? Hatalmas atomerőművek, amelyek füstgázok és széndioxid kibocsátás nélkül állítják elő a villamosenergiát milliószor kevesebb anyagmennyiségből, mint akár a szénnel, olajjal vagy gázzal működő erőművek? Eszedbe jut az, hogy a Paksi Atomerőmű már 30 éve látja el az országot villanyárammal, és most hosszabbítják meg az eddigi blokkok élettartamát? Hallottál már arról, hogy a majdan végleg leálló blokkok pótlására újabb blokkok építését tervezik, hogy a Ti generációtok se járjon rosszabbul, mint a szüleid generációja, és Nektek se kelljen lemondani erről az olcsó és környezetbarát energiaforrásról?

Csernobil

Vagy esetleg felrémlik előtted Csernobil vagy Fukushima képe, mely katasztrófákat az emberi gondatlanság, vagy soha nem látott természeti katasztrófa okozott? Ezek rá kell döbbentsenek, hogy milyen rendkívül fontos az, hogy ezeket a modern technológiákat hozzáértő, felelős emberek kezeljék! A Nukleáris Technika szakirányon nem hallgatjuk el a baleseteket sem, de megtanulod ezeket túlzásoktól mentesen értékelni: sem a lekicsinylés, sem az eltúlzás nem helyes magatartás. A legfontosabb mindig a tanulságok levonása, hogy többé ilyen ne fordulhasson elő.

Bármi is jut eszedbe a fentiek közül, még messze jársz a teljes igazságtól. Az atomerőművek tervezése, üzemeltetése, analízise fontos része ugyan a nukleáris technikának, ám a nukleáris technika ennél sokkal több.

Energiatermelés atommagfúzióval


ITER

Hallottál-e arról a kutatásról, amellyel a kutatók azt a folyamatot szeretnék lehozni a Földre - az atommagok fúzióját -, amelyből a Nap is kapja az energiáját? A Nukleáris Technika szakirányon ismereteket szerezhetsz a világ talán jelenlegi legnagyobb nemzetközi kutatási projektjéről, az ITER-ről is. Ez egy hatalmas fúziós kísérleti berendezés, amely nagyon széles nemzetközi összefogásban Franciaországban épül, és talán azidő tájt állítja majd elő az első százmillió fokos plazmát, amikor Te éppen megkapod a MSc diplomádat. A Nukleáris Technika szakirányon bekapcsolódhatsz ezekbe a kutatásokba is, amelyek a jövő energiaellátásnak biztosítására irányulnak. Az egyetemen az elmélet, a kísérlet és a számítógépes modellezés eszközeivel is vizsgáljuk a fúziós plazmák viselkedését, részt veszünk fúziós berendezések tervezésében. Munkánk szoros nemzetközi együttműködésben zajlik, a kutatásba való bekapcsolódással kitárul előtted a világ!

IV. generációs atomerőművek


Gázhűtésű gyorsreaktor

És ha már a jövő energiaellátásáról szóltunk, tudod-e, hogy nemzetközi összefogásban nagy intenzitással folynak kutatások új generációs atomerőművek építésére? Ezek lesznek a IV. generációs atomerőművek, amelyek minden tekintetben forradalmian új megoldásokat hoznak majd. Még biztonságosabbak, még olcsóbbak, még hatékonyabbak lesznek, és működésük során még kevesebb radioaktív hulladék keletkezik, sőt még a korábban keletkezett radioaktív hulladékok egy részét is át tudják alakítani! A Nukleáris Technikai Intézet részt vesz ezekben a jövőbe mutató, nagy nemzetközi kutatási projektekben is, és hallgatóként természetesen Te is bekapcsolódhatsz ezekbe a munkákba.

Nukleáris módszerek nemcsak az energiatermelésben


Mágneses atommagrezonancia képalkotás

Gondoltál-e arra, hogy nukleáris módszerek segítik az orvostudományt a betegségek felderítésében és gyógyításában? Tudtad-e, hogy az orvosi diagnosztikában forradalmat hozó MRI (Mágneses Rezonancia Képalkotás) igazából nukleáris módszer, hiszen az atommagok parányi mágneses momentumain alapul? Hallottál-e arról, hogy a vegyészek a gyógyszergyárakban NMR (atommag-mágneses rezonancia) készülékekkel derítik fel a bonyolult makromolekulák szerkezetét? Tudtad-e, hogy egyes betegségek felderítésében a csak atomreaktorokban előállítható radioaktív technécium izotóp kulcsfontosságú? De nemcsak a betegségek felderítésében, hanem a gyógyításában is nagy szerep jut a nukleáris módszereknek. Sok millió ember egészségét adta már vissza a sugárkezelés. Ezekkel egy külön szakirány foglalkozik, az Orvosi_fizika_szakirány. Itt csak azért említjük meg, mert ezek is nukleáris módszerek.

A Holt-tengeri tekercsek tartóedénye, az NTI-ben vizsgáltuk neutron-aktivációs analízissel

De nemcsak az orvostudományban találkozol a nukleáris technikával: az iparban hegesztési varratok átvilágítását végzik radioaktív izotópokkal; a régészetben ugyancsak radioaktív izotópok vezetik nyomra a kutatókat egyes leletek életkorának, vagy eredetének meghatározására. A rendőrséget és a nyomozókat radioaktív módszerek segítik a bűnüldözésben és bűnmegelőzésben, Afrikában pedig radioaktív izotópok segítik a rendkívül fertőző cece-légy elleni harcot.

A nukleáris technikák alkalmazásának sorát még hosszan lehetne folytatni. A Nukleáris Technika szakirányon széles palettáról válogathatsz. A képzés súlypontja természetesen az atomenergetika, hiszen ez napjainkban különösen aktuális, mivel a paksi üzemidő-hosszabbítással és az új blokkok építésével kapcsolatban sok új és jól képzett szakemberre lesz szükség. De ha nem az atomenergetikában képzeled el a jövődet, más témát is bőven találsz. Vess egy pillantást a szakirány tárgyainak a listájára, vagy a Nukleáris Technikai Intézetben folyó kutatások rövid leírására.

Infrastruktúra

Hallgatók üzemeltetik az oktatóreaktort

A Nukleáris Technikai Intézet legnagyobb - Magyarországon, de meg a régióban is egyedülálló - létesítménye az Oktatóreaktor. Ez nem egy makett vagy szimulátor, hanem egy igazi, működőképes atomreaktor. Olyan biztonságosra tervezték, hogy még képzetlen egyetemi hallgatók is üzemeltethetik, kísérletezhetnek, tanulhatnak rajta. Több, mint 40 éve szolgálja a magyar szakemberek képzését. A hazai vezető nukleáris szakemberek többsége ezen a reaktoron tanult, vagy itt továbbképezte magát.

Az Oktatóreaktort jól felszerelt nukleáris laboratóriumok veszik körül, ahol a nukleáris technika különböző módszereivel, a legmodernebb eszközökkel lehet kutatásokat végezni. Valamennyi ilyen eszközt az egyetemi oktatásba is bevonjuk. Ha hallgató leszel, ezeken végezheted a méréseidet, amelyek a diplomamunkádhoz, vagy a tanulmányaid folyamán végzett egyéb kutatásaidhoz szükségesek.

Particle Image Velocimetry

Vannak olyan laboratóriumaink is, amelyek folyadékok áramlási és hőmérsékleti viszonyait vizsgálják lézeres impulzusokkal, és szupergyors kamerával. Talán első hallásra nem érted, hogy ennek mi köze van a nukleáris technikához, ám ha arra gondolsz, hogy az erőművi reaktorokban termelődött óriási energiát másodpercenként több tonnányi víz átáramlása viszi el, akkor rögtön megérted az áramlási viszonyok ismeretének a fontosságát.

A mai kutatásokban nélkülözhetetlen a megfelelő minőségű számítástechnikai háttér. A Nukleáris Technikai Intézetben computer-cluster áll a kutatók és a diákok rendelkezésére, és van hozzáférésünk szuper-számítógépekhez is. Az Intézetben kiterjedt számítógépes vizsgálatok folynak mind reaktorfizikai, mind termohidraulikai, mind pedig atommagfúziós területeken. A Nukleáris Technika szakirány hallgatójaként ezek bármelyikébe bekapcsolódhatsz.

Kiterjedt kapcsolati háló segít a legmodernebb ismeretek megszerzésében

Ezen a szakirányon azonban nemcsak a BME-n végezhetsz kutatásokat. Kiterjedt kapcsolataink révén akár hazai akár nemzetközi kutatóintézetekben is tökéletesítheted tudásodat. Ha pedig szereted látni munkád hasznosulását és közvetlen eredményeit, akkor részt vehetsz olyan kutatási projektekben is, amelyek eredményeit az ipar közvetlenül hasznosítja.

Ha ezek felkeltették az érdeklődésedet, szeretettel várunk a Nukleáris Technika szakirányon!

Az oktatóreaktor épülete

Az oktatóreaktor

Cserenkov sugárzás az oktatóreaktor aktív zónájában

Személyes eszközök
Névterek

Változók
Műveletek
Navigáció
Hírek és linkek
Szak- és kutatási irányok részletesen
Eszközök